IJsberen, walrussen en rendieren in het hoge Noorden
Spitsbergen, één van de eilanden van Svalbard, zoals het land eigenlijk heet, ooit ontdekt door de Nederlander Barentsz, die op zoek was naar de noord-oost passage, om zo China en India te bereiken, is één van de meest noordelijk gelegen gebieden ter wereld, waar er nog permanente bewoning is. Behalve het kleine aantal mensen dat er woont, is het vooral een paradijs voor dieren uit de poolstreken. De kampioen is de stern, die hier in de zomer zijn eieren komt leggen en deze uitbroedt om in onze winter terug te vliegen naar Antarctica. Een niet al te grote vogel, die zeer vechtlustig is, in het bijzonder wanneer je in de buurt van zijn nest komt. Maar behalve poolhazen en poolvossen, komen er enkele meer tot de verbeelding sprekende dieren voor. Rendieren leven hier in het wild en komen overal voor, walrussen leven in kolonies op enkele plaatsen langs de kust, maar de meest majestueuze bewoner is de ijsbeer. Deze wordt vaakst gezien aan de oostkust van Spitsbergen. Zolang het poolijs niet gesmolten is hier, kan je regelmatig ijsberen zien, die zich verplaatsen op ijsschotsen of op het land op zoek naar voedsel. Het zijn gevaarlijke dieren, maar met een ervaren gids kunnen we ze toch benaderen.

De micro leefgemeenschap van Svalbard
Longyearbyen, de stad gesticht door de Amerikaan Longyear, die hier een kolenmijn exploiteerde, telt ongeveer 2000 inwoners. Svalbard is een neutraal gebied dat bestuurd wordt door Noorwegen, maar alle onderdanen van de landen die het verdrag van Svalbard ondertekend hebben, mogen er wonen en werken. Dit verklaart de aanwezigheid van enerzijds 2 Russische, eertijds Sovjet nederzettingen Barentszburg en Pyramiden en de vele wetenschappelijke onderzoekscentra, van Chinezen, Italianen, Fransen, Noren,…. verder noordwaarts in Ny Ålesund en van de grote hoeveelheid Thais onderhouds- en huishoudpersoneel in Longyearbyen zelf. Kolen worden omwille van de hoge kosten nog nauwelijks ontgonnen, toerisme is een goede bron van inkomsten en de Arctische universiteit, die hier gevestigd is, telt een 400-tal studenten en brengt een grote polaire onderzoeksactiviteit met zich mee.

Reisroute:
België - Oslo - Longyearbyen - Pyramiden - Longyearbyen - Svea - Longyearbyen - Grumant - Barentszburg - Longyearbyen - Ny Ålesund - Longyearbyen - België

Reisdatum:
25.04.2018 - 03.05.2018