Moldavië, land van kloosters en wijngaarden

De republiek Moldavië ligt tussen de rivieren Prut en Dnjestr en grenst aan Roemenië en Oekraïne. Het is een klein land met een rijke cultuur en traditie. Nu het land, eertijds één van de 15 sovjet republieken, onafhankelijk geworden is, bloeit de cultuur en de religie weer op. Tijdens het communistisch regime gesloten of voor andere doeleinden gebruikte kerken en kathedralen zijn gerestaureerd, vernieuwd en opnieuw in gebruik. We bezoeken er enkele van. Moldavië is door zijn gunstige zuidelijke ligging en zijn glooiende heuvelruggen ook een ideaal wijnbouwgebied. Er zijn dan ook tientallen wijngaarden en erbij horende wijnen. We zullen uiteraard ook hieraan een bezoek brengen.

Transnistrië, één van de niet-landen van Europa

Het uiteenvallen van de Sovjetunie heeft nog een paar eilandjes in Europa gecreëerd, die zichzelf onafhankelijk verklaard hebben, maar die door geen enkel ander land of slechts door een paar andere buitenbeetjes erkend worden. Zo ook Transnistrië, in principe een deel van Moldavië. Er is echter enerzijds een taalbarrière – in Moldavië is Roemeens de officiële taal, in Transnistrië is dat Russisch – en anderzijds een historisch gezien verschillende ontwikkeling: toen in de Sovjetunie glasnost en perstrojka opbloeiden, wilde een groepje generaals in Transnistrië daar niet van horen, ze zwoeren bij de harde lijn van het stalinistisch communisme. Toen Moldavië onafhankelijk en democratisch werd, wilden ze er niet bij horen en riepen ze hun eigen stalinistische staat uit. Ondertussen is het politiek bestel in Transnistrië gewijzigd, is ook daar een markteconomie gegroeid, maar is het bestuur nog steeds in handen van een oligarchie.

Reisroute:

België - Chisinau - Bender - Tiraspol - Bender - Rybnitsa - Soroca - Rudi - Calaraseuca - Soroca - Japca - Tipova - Chisinau - Orheiul Vechi - Chisinau - Hancu - Capriani - Chisinau - Komrat - Çadir - Chisinau - Milestii Mici - Chisinau - België

Reisdatum:
14.04.2018 - 21.04.2018