Het hart van de Balkan

Albanië, een weinig bezochte uithoek van Europa, heeft heel wat te bieden. De hartelijke en gastvrije bewoners van Albanië heten u graag welkom: van de ‘Vervloekte Bergen’ in het noorden tot de archeologische sites in het zuiden, van de groene stad Tirana tot de vergeten en authentieke dorpjes in het binnenland. Albanië verrast U met een onverwachte verscheidenheid. Kosovo, een deel van het voormalig Joegoslavië, doet nog te veel aan de voorbije oorlog denken. De schoonheid van het land en de rijkdom van de orthodoxe kloosters hebben bij dit conflict niet ingeboet. De overheersing van vijf eeuwen Turkse bezetting is in de steden nog goed merkbaar. Macedonië is een land vol contrasten. Skopje is een ultramoderne stad met een oude bazaar waar de Turkse invloed nog kan opgesnoven worden. Het westen van het land herbergt heel wat ortho-doxe kloosters, soms geflankeerd door een moskee. Een boeiende ontmoeting op een plaats waar verschillende culturen elkaar ontmoeten.

Kerken, kloosters en moskeeën

Sinds het begin van onze jaartelling is de Balkan door de eeuwen heen een regio geweest waar grote culturen, godsdiensten en machtige rijken elkaar ontmoetten. Sinds het Oosters schisma in 1054 streden Rooms-Katholieken en Oosterse Orthodoxen hier om de zieltjes. Vanaf de 15de eeuw kwam daar door de expansie van het Ottomaanse Rijk ook de Islam bij. Deze mix van culturen leverde niet alleen strijd maar ook een reeks kunstschatten op, zichtbaar in kerken, kloosters en moskeeën.

Historische steden
Ondanks het bergachtige landschap en de moeilijke toegankelijkheid werden in de oudheid talrijke nederzettingen in de Balkan gesticht. Apollonia en Butrint zijn de meest gekende. Ottomaanse steden liggen als zaden uit Gods hand over de Balkan verspreid. De straten met hobbelstenen zijn soms erg smal, klimmen en dalen langs oude huizen met houten poorten en klimplanten die de gevels sieren. Dikwijls vindt men er een oude bazaar uit de Turkse tijd, soms bekroond met een burcht maar steeds met een verborgen kerk, een rijk versierd klooster of een opvallende moskee als blikvanger.

Een mooie natuur
Overal in de Balkan en vooral in Albanië vind je bergen. Diep uitgesneden canyons, waterval-len, grotten en meren wedijveren er in schoonheid. Op de mooiste plekken werden nationale parken gecreëerd. De flora en fauna is er uitbundig en de zichten op de bergtoppen fenomenaal. Een natuurlijk hoogtepunt is de vallei van Theth in de Vervloekte Bergen, waar de tijd is blijven stilstaan. In de vroegere eeuwen heerste hier nog de bloedwraak. De afzonderingstorens zijn er nog de stille getuigen van. Vandaag heerst er slechts rust, een zeldzame harmonie tussen mens en natuur.

Reisroute:

België - Tirana - Berat - Appolonia - Saranda - Butrint - Gjirokastra - Permet - Korça - Pogradec - Elbasan - Shkoder - Theth - Shkoder - Valbona - Decan - Gjakova - Pec - Prizren - Skopje - Matka canyon - Skopje - Tetovo - Mavrovo - Ohrid - Sveti Naum - Ohrid - Prespa - Bitola - Tikvesh - Stobi - Strumica - Skopje - België

Reisdatum:
13.05.2018 - 03.06.2018