Vergane glorie langs de oude zijderoute

De rijkdom en welstand langs de middeleeuwse karavaanroutes van China naar Konstantinopel moet enorm groot geweest zijn. Na eeuwen verval stralen de vele gebouwen in de Centraal-Aziatische republieken nog steeds royale grootheid uit. De rijke en kostbare ver- sieringen van moskeeën, koopmanshuizen en graftombes, zijn nu nog slechts een weerschijn van wat ze ooit geweest zijn. Ondanks het feit dat de tijd deze rijkdom aangevreten en deels verwoest heeft, is de glorie van deze gebouwen nog zo groot dat westerlingen bij een bezoek aan deze streek er stil van worden. Gelegen ten zuiden van de Siberische taiga en ten noorden van het verzengende woestijngebied van Mesopotamië was dit immers een betrekkelijk nauwe doorgang die het hele jaar door gebruikt kon worden door de karavanen. Dit is ook de reden waarom lang voor onze tijdrekening het Parthische en het Sogdiaanse rijk hier een machtspositie bekleedden.


Kleurrijke markten
De overgang naar de markteconomie in deze nieuwe staten heeft ervoor gezorgd dat de parallelle privémarkt, waar de lokale producent zijn produkten rechtstreeks aanbiedt aan de koper, bloeit. Op deze markten is alles verkrijgbaar wat men zich ook maar kan indenken. Het samenspel van kopers verkopers en koopwaar is een uniek geheel. Uiteraard vind je hier alle westerse producten, voor ons doodnormaal. Je ziet hier ook de vrouw die de buit van de wekelijkse visvangt van haar man probeert te verkopen, of de bijenkweker met een paar potjes honing, of de oudere vrouw die een paar maaistekige appels aan de man probeert te brengen. Over de prijs wordt fel gediscussieerd, maar uiteindelijk vindt alles een koper.

Azuurblauwe koepels
Waar men ook komt, in Khiva, Bukhara of Samarkand, steeds vinden we moskeeën en mausolea waarvan de koepels prachtig versierd zijn met delicate geglazuurde blauwe tegels, waarin dikwijs nog verfijnde bloemmotieven geweven zijn. In schril contrast met de soms grauwe omgeving, zo typisch voor de ex-sovjetrepublieken, treken deze gebouwen reeds van ver onze aandacht. Met de herwonnen onafhankelijkheid is ook het nationaliteits- bewustzijn hier in Centraal-Azië toegenomen en worden deze historische gebouwen geleidelijk in hun oude glorie hersteld.

Reisroute:
België - Tashkent - Termez - Denau - Dushanbe - Kalaikhumb - Khorog - Murghab - Karakul - Gudara - Kalaikhumb - Dushanbe - Istaravshan - Khojand - Tashent - Urgench - Khiva - Konya Urgench - Tashauz - Ashgabat - Balkanabad - Dehistan - Balkanabad - Turkmenbashi - Ashgabat - Merw - Turkmenabat - Bukhara - Shakrisbas - Samarkand - Tashkent - België

Reisdatum:
31.05.2018 - 24.06.2018