Cultuur en fauna in de Indische Oceaan
Het eiland Sri Lanka is zeer rijk aan cultuurschatten. Het boeddhisme dat ontstaan is op het Indisch subcontinent bereikte al snel dit eiland dat via een ketting van kleinere eilandjes verbonden is met het vasteland. Zo vinden we hier eeuwenoude tempels met boeddhistische beelden en rotsschilderingen, de ene al mooier dan de andere. Maar er is nog veel meer. Door zijn ligging net ten noorden van de evenaar in een moessongebied vinden we hier dichte tropische wouden waarin een groot aantal verschillende dieren leven. Er zijn dan ook vele nationale parken, waarvan we er enkele bezoeken om zo de meest typische dieren te zien.

Boeddhisme en hindoeïsme, Singalezen en Tamil
Van oudsher leefde de Tamil bevolkingsgroep op het eiland Sri Lanka, het zijn bijna allen aanhangers van de hindoeïsme. Maar in het begin van onze tijdsrekening migreerden vanuit het noorden van India een groep Indo-Europeanen naar Sri Lanka, ze hadden een gemeenschappelijke taal die evolueerde tot het Singalees van vandaag en namen al snel het boeddhisme aan als levensfilosofie. Ondertussen maken de Singalezen de meerderheid uit op het eiland en is het boeddhisme alomtegenwoordig. We zien dan ook vele antieke en rijke boeddhistische tempels, met belangrijke relikwieën. Daarbuiten bezoeken we ook enkele hindoe tempels, die meestal door de Tamil minderheid bezocht worden.

Een rijk dierenleven
De vele nationale parken die er zijn in Sri Lanka laten ons kennis maken met vele verschillende diersoorten. Behalve de vele soorten kleurrijke vogels en de bijzondere reptielen, zoals de kangoeroe hagedis, kunnen we hier verschillende zoogdieren zien. Zo zijn er verschillende hertensoorten, mangoesten, wilde olifanten, apen en katachtigen, waarvan de luipaard het meest bijzonder is. Maar ook in de omringende wateren is de fauna zeer rijk: walvissen, dolfijnen, schildpadden en bij het enige koraalrif bij Pigeon Island, dat intact gebleven is na de grote tsunami, vele verschillende kleurrijke vissen.

Reisroute:
België - Colombo - Kandy - Anuradhapura - Wilpattu - Anuradhapura - Mihintale - Trincomalee - Pigeon eiland - Trincomalee - Minneriya - Polannaruwa - Kaudulla - Dambulla - Sigiriya - Nuwara Eliya - Horton Plains - Nuwara Eliya - Arugam Bay - Kumana - Arugam Bay - Udewalawa - Kataragama - Sinharaya - Mirissa - Kosgoda - Kaluthara - Colombo - België

Reisdatum:
23.08.2018 - 09.09.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

>