Tuva en Boerjatië, twee boeddhistische republieken rond het Baikal meer
Oorspronkelijk werden in een groot deel van het noordelijke Aziatische vasteland natuurelementen en –fenomenen aanbeden als godheden en geloofde men dat vele geesten het dagelijks leven beïnvloedden. Om zichzelf te verzekeren van een beter leven, werd gebruik gemaakt van personen die met deze geesten in contact konden komen en ze eventueel van gedacht konden doen veranderen: sjamanen! Door het vanuit het zuiden oprukkend boeddhisme in zijn lamaïstische vorm, werden deze sjamanen gerespecteerd en werden hun gebruiken deels geïncorporeerd in de plaatselijke vorm van het boeddhisme. Sjamanisme bleef bestaan, in de schaduw van het boeddhisme. Met de komst van het communisme en de Sovjetunie werd religie al snel verboden. Na het uiteenvallen van de Sovjetunie is er nu weer een heropleving van het geloof. We kunnen opnieuw getuige zijn van boeddhistische en sjamanistische ceremonies en er worden weer monniken en sjamanen opgeleid.

Het pure landschap van Siberië
Door het barre continentale klimaat dat in deze streken heerst en de kleine bevolkingsdichtheid heeft de mens hier weinig impact gehad op de omgevende natuur. Hier rondreizen betekent genieten van oerlandschappen die, op enkele grotere stedelijke gebieden na, weinig door de mens uitgebaat zijn. Op onze tochten doorheen deze republieken zullen we dan ook genieten van deze prachtige uitgestrekte haast eindeloze landschappen, afgezoomd met scherpe, hoge en met sneeuw bedekte bergketens.

Khoomei, een muzikaal hoogstandje
De inwoners van Tuva, samen met de gele Oeigoeren, de enige Turks sprekende volkeren die boeddhistisch zijn, houden er een wel heel bijzondere muzikale stemtechniek op na. Begeleid door plaatselijke instrumenten slagen deze mensen er in om tegelijkertijd 2 of zelf 3 verschillende tonen stabiel voort te brengen, gedurende langere tijd en zonder adem te halen. Uiteraard krijgen we dit khoomei of boventoon zingen te horen.

Reisroute:
België - Abakan - Minusinsk - Shusenskoe - Biy Khem - Kyzyl - Biy Khem - Argolik - Biy Khem - Dos Gol - Beaver Spring - Biy Khem - Chindozyn - Snow Leopard kamp - Kyug - Abakan - Krasnoyarsk - Irkoetsk - Listvyanka - Irkoetsk - Ust Orda - Olkhon - Ust Barguzin - Maksimiha - Ushkany eilanden - Maksimiha - Ulan Ude - België

Reisdatum:
08.09.2018 tot 30.09.2018