Het Baikal meer in het voorjaar
Midden in Siberië ligt het reusachtige Baikal meer, in oppervlakte groter dan belgië, bevat dit meer ruim 20% van alle zoet water ter wereld. Op en rond het meer heerst een uniek ecosysteem. Het is geologisch gezien één van de oudste meren ter wereld en dat kan je merken aan de dieren die er leven en zich door de eeuwen heen aangepast hebben aan hun omgeving. Zo is er de nerpa, de enige zeehondensoort die zich aangepast heeft aan het zoete water en de omul, een soort zalm die niet terugzwemt naar de oceaan en enkel terugkeert naar zijn geboorte-plaats om zelf kuit te schieten. De Omul is sedentair in het meer. We bezoeken dit bijzonder ecosysteem in het voorjaar, wanneer het meer nog dichtgevroren is, de nerpa’s jongen werpen met een sneeuwwitte fels en men op het meer aan ijsvissen doet.

Het Tofa volk
In het district Irkoetsk woont één van de meest geïsoleerde volkeren van Siberië, de Tofa, hun land noemt Tofalaria. Het is een volk dat een Turks taal spreekt en verwant is met de bevolking van Oost-Tuva maar er wel een eigen cultuur op na houdt. Het zijn rendierhouders. Ze leven de hele zomer afgzonderd, er is geen enkele weg die naar hun gebeid leidt, alleen in de winter en in het voorjaar kan je er met een 6-wiel aangedreven voertuig heen over de bevroren Uda rivier.

Het pure landschap van Siberië
Door het barre continentale klimaat dat in deze streken heerst en de kleine bevolkingsdichtheid heeft de mens hier weinig impact gehad op de omgevende natuur. Hier rondreizen betekent genieten van oerlandschappen die, op enkele grotere stedelijke gebieden na, weinig door de mens uitgebaat zijn. Op onze tochten doorheen deze republieken zullen we dan ook genieten van deze prachtige uitgestrekte haast eindeloze landschappen, afgezoomd met scherpe, hoge en met sneeuw bedekte bergketens.

Reisroute:
België - Irkoetsk - Listvyanka - Irkoetsk - Nizhne Udinsk - Alygdjer - Nizhne Udinsk - Nizhne Angarsk - Severo-Baikalsk - Novy Uoyan - Severo-Baikalsk - Ust Barguzin - Chivirkuisky baai - Ust Barguzin - Olkhon - Ust Orda - Irkoetsk - Ulan Ude - Baturino- Ulan Ude - België

Reisdatum:
24.02.2018 tot 14.03.2018