Maleisisch Borneo: Sabah en Sarawak, een paradijs voor natuurliefhebbers

Het tropisch regenwoud in het Maleisisch deel van het grote eiland Borneo herbergt niet alleen een prachtig woud, dat tot nu toe nog op vele plaatsen bewaard gebleven is, maar ook de fauna en flora is hier uniek. Er komen verschillende soorten primaten voor, van de grote en goed gekende orang-oetan (de mens van het woud letterlijk vertaald) via de endemische neusapen tot de minuscule Tarsier diertjes zijn ze allemaal vertegenwoordigd, naast nog verschillende andere apensoorten. Verder komen er olifanten, neushoorns, luipaarden, civetkatten en beren voor. Ook vogelliefhebbers komen hier ruimschoots aan hun trekken en voor de liefhebbers van reptielen en amfibieën is er ook een grote keuze. De plantengroei is eveneens uniek, van de rafflesia – de grootste bloem ter wereld – tot de vleesetende beker-planten en kleurrijke orchideeën. Dit alles wordt omgeven door prachtige bergachtige landschappen, waarin in enkele valleien ook de mens zijn oorsponkelijke cultuur bewaard heeft, zoals bij de Iban met hun “longhouses” en de Orang Ulu, de riviermensen van Sarawak.

Brunei, een rijke ministaat ingesloten door Maleisië

In Brunei, dat zijn rijkdom te danken heeft aan aardolie, is nog steeds een absolute monarch aan de macht, de sultan van Brunei, één van de rijkste mensen op aarde. Het land leeft in een islamitische traditie, maar behalve de luxe en mooie moskeeën en profane gebouwen van de hoofdstad, zijn er in het land tevens regenwouden en prachtige stranden. Uniek is de wandeling langs de toppen van de bomen met uitzicht op het onderliggende woud en zijn bewoners in Ulu Temburong.

Reisroute:
België - Kuching - Semenggoh - Bidayuh - Kuching - Bako nationaal park - Batang Ai - Niah - Miri - Mulu - Miri - Bandar Seri Begawan - Ulu Temburong - Keningau - Kota Kinabalu - Tunku Abdul Rahman park - Kota Kinabalu - Poring - Kota Kinabalu - Tamparuli - Mengkabong - Rungus - Datong - Sepilok - Lahad Datu - Danum vallei - Lahad Datu - Kota Kinabalu - België

Reisdatum:
28.07.2018 tot 12.08.2018