De glimlach van de Khmers

De Cambodjaanse bevolking, die vooral uit Khmers bestaat, ontvangt je steeds met een brede glimlach. Dit is een eeuwenoude traditie, die deze mensen, ondanks de recente moeilijke en gruwelijke periode, die het land doormaakte, niet verleerd hebben. Wat achter deze vriendelijke glimlach schuilgaat, is voor ons westerlingen moeilijk te vatten. Soms is het duidelijk een blijk van vriendelijkheid en gastvrijheid, soms ook een getuige van onbegrip voor of medelijden met de vreemde of misschien is het ook wel eens een korte uiting van het superioriteitsgevoel van dit fiere volk. De verschillende emoties die er kunnen schuil achter gaan, worden best geïllustreerd door de raadselachtige, steeds andere, versteende glimlach op de vele reusachtige hoofden in de Bayon tempel te Angkor.

Hindoeïsme en boeddhisme in Angkor

De verschillende opeenvolgende koningen die in Angkor regeerden, lieten hier van het einde van de 9de eeuw tot het begin van de 13de eeuw tempels en paleizen bouwen. De oudste hiervan zijn duidelijk hindoeistisch met afbeeldingen van scènes uit het Ramayana epos en van hindoeïstische godheden. Later werd het boeddhisme populair en werden de vroegere hindoe heiligdommen ingepalmd en nieuwe boeddhistische gebouwd. Het belangrijkste hiervan is de Bayon tempel, met zijn meer dan dertig bewaard gebleven gezichtstorens, van waarop steeds verschillende gezichten in de vier windrichtingen kijken. Toch zijn al deze gezichten gelaatsuitdrukkingen van één en dezelfde persoon: koning Jayavarman VII, die zichzelf beschouwde als reïncarnatie van de boddhisatva Avalokiteshvara.

Reisroute:

België - Phnom Penh - Battambang - Siem Reap - Anlong Veng - Preah Vihar - Phnom Kulen - Kompong Thom - Kompong Cham - Kratie - Stung Treng - Rattanakiri - Kompong Thom - Phnom Penh - België

Reisdata:

04.11.2017 - 19.11.2017
17.03.2018 - 01.04.2018


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

>