Kennismaking met een diep religieuze cultuur

Geprangd tussen Tibet en India, is het boeddhistische koninkrijk Bhutan reeds door zijn ligging in de Himalaya niet gemakkelijk toegankelijk. Door de eeuwen heen werd het niet of nauwelijks door vreemdelingen bezocht en kon zich hier zo een unieke cultuur ontwikkelen. Het religieus en politiek gezag gaan hier hand in hand en zijn gecentraliseerd in de dzong, een soort kloosterburcht. Met de bouw van deze burchten werd in de 17e eeuw begonnen, ten tijde van Shabdrung Nawang Namgyel, die het land één maakte en het op deze manier wou verdedigen tegen invallen uit Tibet. De meeste dzongs bevinden zich dan ook op strategische plaatsen, waar rivieren of valleien samenkomen. Naast de administratieve functie, leeft in iedere dzong een monnikengemeenschap en zijn er verschillende, soms een paar tientallen tempels in ondergebracht. Door zijn gewild isolement, heeft dit land zich door de eeuwen heen ontwikkeld tot een uniek geheel, dat ook nu nog zijn eigen weg gaat en vreemdelingen slechts met mondjesmaat toelaat, om zo hun cultuur te beschermen.

De jaarlijkse tsechu

In iedere dzong vindt jaarlijks een groot feest plaats, dat 3 tot 5 dagen kan duren. Bij deze gelegenheid voeren de monniken van de dzong, geholpen door een aantal leken uit het district, de hele dag religieuze dansen uit, waarbij de essentie van het boeddhisme, zoals het hier beleden wordt, aanschouwelijk gemaakt wordt voor de lokale bevolking. Een vast onderdeel zijn de dansen waarbij de cyclus van leven, dood en wedergeboorte wordt uitgebeeld. Dit wordt aangevuld met soms zeer lokale interpretaties van het boeddhisme en de weergave van episodes uit het leven van belangrijke lama's uit de streek. Het hoogtepunt van het feest vindt echter plaats op de laatste dag, wanneer de monniken de thondroel, een reuzengrote thanka, onder muzikale begeleiding omhoog hijsen langs de wand van de dzong. Daarna vindt een belangrijke ceremonie plaats, maar voor de zonnestralen de thondroel kunnen beschijnen, wordt deze opnieuw door de monniken neergelaten en opgerold, terwijl de toeschouwers er vrijgevig geld op werpen om zo de zegen van goeroe Padhmasambava, die erop afgebeeld staat, af te smeken voor het volgende jaar.

Reisroute:

België - Delhi - Guwahati - Samdrup Jonghkar - Tashigang - Tashi Yangtse - Chorten Kora - Tashihgang - Dametsi - Mongar - Lhuntsi - Mongar - Tongsa - Bumthang - Gangtey - Punakha - Gasa - Laya - Punakha - Thimphu - Paro - Wangdiphodrang - Dagana - Sarbang - Geylegphu - Guwahati - Delhi - België

Reisdatum:

21.12.2017 - 12.01.2018