Bangladesh: Ongerepte schoonheid en gastvrijheid in een immense rivierdelta
Bangladesh ligt in de delta van twee van de grootste rivieren van Azië: de Brahmapoutra en de Ganges, in Bangladesh Padma genaamd. Dit is tegelijkertijd het grote geluk maar tevens het grote probleem in dit overwegend vlakke land. Het water maakt de aarde vruchtbaar , wat nodig is om de snelgroeiende bevolking te voeden, maar veroorzaakt ook wateroverlast met menselijk leed en materiële schade als gevolg. In het uiterste zuiden van dit land vinden we de grootste mangrovebossen ter wereld. Dit mangovegebied, beter gekend onder de naam Sun-darbans, is het toevluchtsoord en leefgebied van enkele honderden Bengaalse tijgers, herten, Gangesdolfijnen en vele vogelsoorten. Buiten de dichtbevolkte steden speelt het leven in de vlakte zich op en af langs de rivieroevers: de vele soorten vis zijn een belangrijke voedselbron , de rivier bevloeit de rijstvelden, er wordt handel gedreven in de drijvende markten, langs de rivier gebeurt het transport van de goederen met traditionele vaartuigen. Ondanks de soms harde levensomstandigheden, vind je in dit kleurrijke decor steeds een vriendelijke glimlach.

Een multiraciale maatschappij
Bangladesh, letterlijk ‘het land van de Bengalen’, bestaat uit mensen van Bengaalse oorsprong die je ook terugvindt in het naburige India. Zij bewonen het vlakke deel van dit land. Aan de grenzen van het land beginnen de heuvels, uitlopers van de Himalaya. In het noorden, in de omgeving van de theeplantages vinden we ondermeer de Manipuri en de Khasi, die in een matriarchaal gestructureerde maat-schappij leven. Aan de oostgrens leven verschillende volkeren van Tibeto-Birmaanse oorsprong. Zo vind je hier de Tripura, de Marma, de Murong en de Lusai, elk met hun eigen cultuur en levenswijze.

Een multireligieuze maatschappij
De islam is de belangrijkste godsdienst en tevens de grootste historische bestaansreden van dit land. Na het verdwijnen van de Britse kolonisator in het Indische subcontinent, werd dit op basis van religie opgesplist. Het vroegere Oost-Pakistan, waar net zoals in West-Pakistan, het overgrote deel moslim is, werd in het begin van de jaren zeventig onafhankelijk. Bangladesh was geboren. Toch leven hier nog belangrijke minderheden van hindoe’s en boeddhisten, terwijl we bij de minderheden nog resten van het animistisch geloof terugvinden. Uiteraard bezoeken we een moskee, enkele fraaie hindoeistische tempels en een boeddhistische pagode.

Reisroute:

België - Dhaka - Barisal - Padma delta - Barisal -Mongla - Sundarbans - Mongla - Khulna - Rajshahi - Puthia - Dinajpur – Rangpur – Saidpur – Chittagong – Bandarban - Ruma - Bandarban - Chittagong - Dhaka - Srimongal - Dhaka - België

Reisdatum:

08.11.2018 - 26.11.2018