Het vergeten Europa
De Kaukasus is nog één van de weinige verborgen streken in Europa. Op de grens tussen Europa en Azië ligt dit gebied dat een onmetelijke rijkdom aan cultuur bezit. Het prachtige landschap is de thuis van een aantal volkeren die nog volgens eeuwenoude tradities leven. Hun cultuur is er één van folkmuziek, een heerlijke keuken, sprookjes en fabels, een wondermooie architectuur en een religieuze traditie die rechtstreeks afstamt van de allereerste christelijke geloofsgemeenschappen. Volgens hun eigen legende waren de bewoners van de Kaukasus druk aan het eten en drinken toen god het land verdeelde onder de volkeren op aarde. Toen ze bij god aankwamen, was het al te laat en schoot er geen land meer over, behalve dan dat prachtige stukje land dat god voor zichzelf gereserveerd had. Daarop nodigden ze god dan maar uit om met hen te gezellig mee te komen eten en drinken en god was zo overweldigd door hun gastvrijheid en de plezierige maaltijd, dat hij besloot om ze zijn eigen land, de Kaukasus, te schenken. Als god de Kaukasus liever zelf gehouden had, dan mag er geen twijfel over bestaan dat dit één van de mooiste plekjes op aarde is. Ontdek deze landen met hun prachtige natuur, hun verbluffend mooie kerkjes en kloosters en hun warme bewoners. U zult ontegensprekelijk moeten toegeven dat God overschot van gelijk had...

De landbrug tussen de Zwarte Zee en de Kaspische Zee

De Kaukasus, het bergland op de grens tussen europa en Azië is een droombestemming voor vele reizigers, vol onverwachte ontmoetingen en levenslange impressies. Een maagdelijk imposant landschap, uitdagende met eeuwige sneeuw bedekte bergen en een unieke architectuur, in het bijzonder de torenvesting van Svanetië, maken van de Kaukasus één van de mooiste regio's ter wereld.

Kruispunt van volkeren

Het Kaukasus gebergte vormde vroeger een natuurlijke grens voor de migratie van volkeren. Dit heeft ertoe geleid dat je er tegenwoordig de Indo-Europeese Armeniërs, de semitische Azeiris en de Kaukasiërs vindt. Deze behoren elk tot een totaal andere bevolkingsgroep met een eigen taal. Hierbovenop is er dan nog de erfenis van de Sovjetunie, waardoor ook de slavische Russen nog steeds een belangrijke minderheid vormen, net als de Koerden.

Kruispunt van religies

De Armeense kerk heeft zijn eigen rite en patriarch. Naast deze, vind je hier ook nog enkele andere vroeg-christelijke kerken en eveneens islamieten en ook nog een handvol oudere religies, waaronder de yezidis - soms verkeerdelijk duivelaanbidders genoemd - opmerkelijk zijn. Er leven hier ook nog steeds animisten.

Reisroute:

België - Baku - Gobustan - Baku - Sheki - Tbilisi - Mtsheka - Bakhuriani - Kutaisi - Mestia - Svanetië - Mestia - Kutaisi - Gudauri - Kazbegi - Tbilisi - Sevan meer - Erevan - Garni - Geghard - Amberd - Erevan - België

Reisdatum:

06.08.2018 - 29.08.2018