De prachtige weg naar het einde van de wereld

Van Santiago de Chile, waar het klimaat nog zo mild is, dat er wijngaarden voorkomen, brengt deze reis ons kriskras over het Andes gebergte, dat hier naarmate we verder zuidelijk reizen, stilaan aan hoogte verliest, langs een aantal lieflijke meren en de eerder dorre Argentijnse pampa naar de door de winden getergde Patagonische landschappen, die in schoonheid voor elkaar niet moeten onderdoen. Nog verder zuidwaarts zijn de fjorden met gletsjers en ijs in schril contrast met de naam van het eiland waarbij ze voorkomen, Vuurland, het einde van de wereld.

Een typische fauna en flora

In dit zuidelijke deel van de wereld is de mens pas een late inwijkeling. Het waren de dieren die zich hier het eerst en het best aan de barre klimatologische omstandigheden aangepast hebben. Naast de pinguïns, die meest typisch zijn voor de koude omstandigheden, komen hier langs de kusten ook verschillende soorten zeezoogdieren voor zoals zeeleeuwen, zeehonden en allerhande walvisachtigen. Ook de flora is uniek en aangepast aan het klimaat, met verschillende endemische soorten.

Machtige gletsjers

Hoe verder je hier zuidelijk komt, hoe machtiger de natuur wordt en hoe nietiger de mens zich voelt. Dit ervaar je best wanneer je enkele van de reusachtige gletsjers bezoekt. Deze ijsmassa’s met eindeloze kleurschakeringen en allerhande grillige vormen liggen er nooit rustig bij. Je hoort steeds gepiep en gekraak, tot plots een kolos van een ijsblok met een oorverdovend lawaai afgekalfd wordt, waarbij een grote vloedgolf ontstaat in het eerst zo stille en rustige gletsjerwater.


Reisroute:

België - Santiago de Chile - Puerto Montt - Chiloe - Puerto Montt - Puerto Varas - San Carlos de Bariloche - Futaleufú - Puerto Cardenas - La Junta - Coihayque - General Carrera meer - Puerto Guadal - Cochrane - Villa O'Higgins - Caleta Tortel - Cochrane - Lago Posadas - Estancia Cueva de las Manos - El Chalten - Viedma meer - El Calafate - Perito Moreno gletsjer - Torres del Paine - Punta Arenas - Ushuaia - Buenas Aeres - België

Reisdatum:

23.11.2017 - 17.12.2017