Ennedi en Tibesti, het mooiste deel van de Sahara in Tsjaad

In Tsjaad is de Sahara op zijn best, je ziet hier niet alleen de legendarische uitgestrekte zandvlaktes, waarvan de kleuren afhankelijk van de inval van het zonlicht variëren van okergeel tot donkerrood. Nee er is veel meer. Op verschillende plaatsen bevinden zich midden in de woestijn meren, getuigen van een grote ondergrondse watervoorraad, die de woestijn plaatselijk omvormen tot een groene oase. Verder zijn er vulkanen met prachtige kraters en heeft de prehistorische mens her en der op de rotsen, zijn aanwezigheid en levenswijze weergegeven aan de hand van rotsschilderingen en –gravures. Ook in moderne tijden krijgen de rotsen nog vorm en kleur, door de monumentale schilderwerken van de kunstenaar Jean Verame, die in de Tibesti een aantal rotsen schilderde in blauw, rood en wit.

De jaarlijkse bijeenkomst van de Peul

Ieder jaar, op het einde van het regenseizoen, komen de verschillende clans van de Peul bevolkingsgroep bij elkaar en worden afspraken gemaakt, dieren verkocht, onderhandeld en ontstaan er nieuwe relaties. Traditioneel dansen de mannen, die hun lichaam en vooral hun gelaat zo mooi mogelijk beschilderen, in gele of rode kleuren, aangevuld met een beetje zwart en zich tooien met veren, om de gunst van de vrouwen te bekomen. Tijdens de Worso, waarbij de gele kleuren overwegen, observeren de vrouwen de mannen en hun kleuze begint zich te vormen. Deze wordt dan definitief bij de gerewol, waar het geel door rood vervangen is en dan ontstaan er nieuwe relaties..


Reisroute:
België - Ndjamena - Dourbali - Moussoro - Djourab - Faya Largeau - Daski - Zouar - Zouarké - Trou au Natron - Bardai - Yebbi Bou - Goumeur - Gourou - Ounianga Kebir - Ounianga Sakher - Mourdi - Habaiké - Fada - Bechiké - Guelta van Archei - Kalait - Mongo - Ndjamena - België

Reisdatum
22.09.2018 - 19.10.2018