Een geur van kruidnagel en vanille

Het tropische regenwoud langs de oostkust van Madagaskar, waar wegen nauwelijks de maagdelijkheid van het landschap doorbreken, is voor de natuurliefhebber een waar paradijs. Hier vinden we verschillende soorten lemuren terug, halfapen die beschouwd worden als de voorvaderen van zowel mens als aap. In het woud vinden deze dieren de vele verschillende plantensoorten die ze nodig hebben om te kunnen leven. Ze zijn heer en meester in het woud, waar ze niet bedreigd worden door roofdieren, enkel de mens is hun vijand. In het overdadig groene noorden van Madagaskar vinden we ook een aantal bekenden terug: behalve de alom voorkomende bananenbomen, groeien hier ook lychees, mango’s en passievruchten. In het gepaste seizoen kan je ze hier zo van de bomen plukken. Dit is ook het gebied vanwaar kruiden en specerijen komen, zo vind je hier cacaobomen, koffie- en vanillestruiken. Na de oogst in de maand oktober verspreiden de minuscule vruchten van de kruidnagel-boom, bij het drogen in de zon, de welbekende en alomtegenwoordige geur..

Het vingerdier

De meest primitieve van alle lemuren is de aye-aye. Dit kleine zwarte dier komt slechts op enkele plaatsen in Madagaskar voor. Vermits zijn dieet naast kokosnoten bestaat uit insecten en wormpjes die onder de schors van de kokospalm leven, evolueerde dit dier door de eeuwen heen zodat het optimaal gebouwd is om in zijn voedsel te kunnen voorzien. De middelste van zijn vijf vingers is aan elke hand langer uitgegroeid dan de andere vingers en helemaal verbeend. Zo kan het dier gaatjes maken in de kokosnoten en insecten van onder de schors halen. Omwille van deze typische bouw wordt dit dier ook wel eens vingerdier genoemd.


Reisroute:
België - Antananarivo - Maroantsetra - Nosy Mangabe - Maroantsetra - Mananara - Manompana - Mahambo - Andasibe (Perinet) - Antananarivo - Ankarafantsika - Antsohihy - Ankify - Nosy Be - Nosy Tanikely - Ankify - Ambanja - Ankarana - Montagne d'Ambre - Antseranana - Mer d'Emeraude - Ambilobe - Daraina - Vohemar - Sambava - Marojezy - Sambava - Antalaha - Antananarivo - België

Reisdatum:
31.08.2018 - 22.09.2018